Mai sunt 4 zile pana la depunerea situatiilor–nu uitati de evenimentele ulterioare

Anul acesta, termenul pentru depunerea situatiilor financiare este 30 mai 2014. Mai sunt 4 zile foarte ocupate pentru specialistii in domeniul financiar contabil. Nu uitati insa de posibilitatea existentei evenimentelor ulterioare datei bilantului.

Conform O 3055/2009, evenimentele ulterioare datei bilanţului sunt acele evenimente, favorabile sau nefavorabile, care au loc între data bilanţului şi data la care situaţiile financiare anuale sunt autorizate pentru emitere.

Prin autorizarea situaţiilor financiare anuale se înţelege aprobarea acestora de către un consiliu director, administratori sau alte organe de conducere, potrivit organizării entităţii, în vederea înaintării lor spre aprobare, conform legii.

Evenimentele ulterioare datei bilanţului includ toate evenimentele ce au loc până la data la care situaţiile financiare anuale sunt autorizate pentru emitere, chiar dacă acele evenimente au loc după declararea publică a profitului sau a altor informaţii financiare selectate.

Tipuri de evenimente ulterioare datei bilanţului

Putem identifica doua tipuri de astfel de evenimente :

a) cele care fac dovada condiţiilor care au existat la data bilanţului. Aceste evenimente ulterioare datei bilanţului conduc la ajustarea situaţiilor financiare anuale (ajustarea valorilor recunoscute în situaţiile sale financiare, pentru a reflecta evenimentele ulterioare datei bilanţului)

Exemple :

– soluţionarea ulterioară datei bilanţului a unui litigiu care confirmă că o entitate are o obligaţie prezentă la data bilanţului. Entitatea ajustează orice provizion recunoscut anterior, legat de acest litigiu, sau recunoaşte un nou provizion. Ca urmare, entitatea nu prezintă o datorie contingentă;
– falimentul unui client, apărut ulterior datei bilanţului, confirmă de obicei că la data bilanţului exista o pierdere aferentă unei creanţe comerciale şi, în consecinţă, entitatea trebuie să ajusteze valoarea contabilă a creanţei comerciale;
– descoperirea de fraude sau erori ce arată că situaţiile financiare anuale sunt incorecte.

b) cele care oferă indicaţii despre condiţii apărute ulterior datei bilanţului.

Aceste evenimente ulterioare datei bilanţului nu conduc la ajustarea situaţiilor financiare anuale.

Exemplu :diminuarea valorii de piaţă a valorilor mobiliare, în intervalul de timp dintre data bilanţului şi data la care situaţiile financiare anuale sunt autorizate pentru emitere.

Dacă o entitate primeşte, ulterior datei bilanţului, informaţii despre condiţiile ce au existat la data bilanţului, entitatea trebuie să actualizeze prezentările de informaţii ce se referă la aceste condiţii, în lumina noilor informaţii.

Atunci când evenimentele ulterioare datei bilanţului care nu conduc la ajustarea situaţiilor financiare anuale sunt semnificative, neprezentarea lor ar putea influenţa deciziile economice ale utilizatorilor. În consecinţă, o entitate trebuie să prezinte următoarele informaţii pentru fiecare categorie
semnificativă de astfel de evenimente ulterioare datei bilanţului:

a) natura evenimentului; şi
b) o estimare a efectului financiar sau o menţiune conform căreia o astfel de estimare nu poate să fie făcută.

Citeste si :

Amenzi pentru intarziere sau nedepunere bilant

Note explicative la situatiile financiare anuale

Articole similare

Comentariul tau aici